Franse ambassadeur: 'Net als in 1940 moeten Frankrijk en Nederland nu samen de strijd voeren'

De herdenkingsplechtigheid voor de gesneuvelde Franse militairen was dit jaar sober. Op de Franse militaire begraafplaats in Kapelle legden alleen waarnemend burgemeester Fons Naterop en de Franse ambassadeur Luis Vassy legden een krans. Beiden benadrukten dat het bondgenootschap tussen Frankrijk en Nederland in 1940 nu ook nog waardevol is in de strijd tegen corona. Normaal gesproken is het een drukte van jewelste op de Kapelse begraafplaats wanneer de jaarlijkse herdenking wordt gehouden. Op het Franse militaire ereveld liggen 229 Franse en allochtone soldaten die gesneuveld zijn in de Tweede Wereldoorlog. Verbondenheid Vandaag werden in alle stilte een krans en een bloemstuk aan de voet van het monument gelegd door ambassadeur Vassy en door burgemeester Naterop. Beide heren spraken hun dankbaarheid uit tegenover de gestorven soldaten en legden de nadruk op de verbondenheid va Frankrijk en Nederland in de vroege meidagen van 1940. Nadat Nederland op 14 mei 1940 had gecapituleerd, werd in Zeeland nog doorgevochten. Franse militairen probeerden de Duitse opmars tegen te houden om hun landgenoten de gelegenheid te geven zich terug te trekken naar België en van daar naar Duinkerken. De Franse ambassadeur zegt dat hij met twee redenen naar Kapelle is gekomen. Om te zorgen dat de gesneuvelde Fransen niet vergeten worden en om de broederschap met de Nederlanders te vieren en te benadrukken. Hij wijst daarbij naar de huidige wereldwijde crisis:"Net als in het begin van de oorlog hebben Frankrijk en Nederland elkaar nu nodig om het coronavirus te bestrijden en te overwinnen." Fons Naterop ziet wel wat in die vergelijking met de situatie toen:"Het is natuurlijk niet hetzelfde, maar er zijn overeenkomsten. Er is een gemeenschappelijke vijand, mensen sterven en zijn onzeker over de toekomst. Door niet alleen nationaal te denken, maar de handen ineen te slaan kunnen we de situatie te boven komen. Laten…

Minister Sigrid Kaag: de economie moet eerlijker worden.

De economie moet na de coronacrisis op een eerlijkere manier worden ingericht, dat zei minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vanmorgen in Vlissingen. Kaag hield daar een voordracht ter vervanging van de Van Randwijklezing. Daarnaast vindt ze dat de coronacrisis niet als excuus mag worden gebruikt om globalisering en internationale samenwerking een halt toe te roepen. Samenwerking is volgens Kaag juist nodig om onder andere de toenemende Jodenhaat te bestrijden en grondrechten te beschermen. In haar lezing, die een kwartiertje duurde, legde ze een verband tussen de Tweede Wereldoorlog en een andere periode waarin we 'collectieve onvrijheid' ervaren: de coronacrisis. "We voelen wat het betekent om niet zorgeloos door de stad te lopen." En: "Onze zekerheden zijn onzeker geworden." 'Virus discrimineert niet, maar zwaksten worden hardst geraakt' Het is het moment volgens Kaag om keuzes te maken en niet te vervallen in oude gewoontes. "Want als het virus straks is bestreden, zullen de economische gevolgen voor velen voelbaar blijven. Het virus discrimineert niet op uiterlijk, religie of geslacht, maar de gevolgen ervan treffen de meest kwetsbaren het hardst.""En daarom kunnen we niet anders dan op een andere manier kijken naar hoe we leven, werken, welvaart creëren en welvaart verdelen", zei de minister. Vakkenvuller vs. beurshandelaar Ze wil dan ook meer waarde geven aan waardevolle zaken. "Wat is vitaal in onze samenleving? Het onderwijs, de zorg, onze kunst en cultuur... lijkt de supermarktmedewerker niet vitaler dan de beurshandelaar?", sloot ze haar opsomming af. De voordracht die minister Kaag hield, komt in de plaats van de jaarlijkse Van Randwijklezing. De minister was voor dit jaar uitgenodigd de lezing uit te spreken, maar die kon vanwege de coronamaatregelen niet door gaan. De lezing vindt normaal gesproken plaats in de Sint Jacobskerk in de binnenstad van Vlissingen. Omdat er geen publiek aanwezig…

Bevrijdingsdag!

Wat betekent vrijheid voor jou? En hoe vieren we vrijheid na 75 jaar? Esther Dijkstra en cameraman Olaf Gideonse gingen op zoek naar Zeeuwen die allemaal hun eigen herinnering aan de vrijheid hebben. Kunstenaar Rem van den Bosch veranderde zijnzijn eigen project: Zeeuws Meisje in Vrijheid in een ander project: het interviewen van mensen wat vrijheid voor hen betekent.

Zeeland 75 jaar Vrijheid, een tv-special

Wat betekent vrijheid 75 jaar na dato? En hoe beleven we deze vrijheid, nu we aan den lijve ondervinden hoe het is om ingeperkt te worden?

Zo stond Zeeland stil bij de herdenking

Geen grote bijeenkomsten vandaag, maar toch stond Zeeland stil bij de Tweede Wereldoorlog. Van het Wilhelmus vanaf een toren, tot bloemen leggen in klein gezelschap. Noord-Beveland De herdenking in Colijnsplaat werd vanaf 19.00 uur live uitgezonden via YouTube. Burgemeester Loes Meeuwisse en dominee Spaans hielden eerst een toespraak. Vervolgens volgde het Taptoe-signaal, twee minuten stilte en het Wilhelmus. Groede Om 19.55 uur droeg Koen van Doorn een gedicht voor en las hij de namen op die op het plakkaat aan de Grote Kerk vermeld staan. Rond 19.58 uur was het taptoe geluid te horen op de Grote Kerk. Daarna werden twee minuten stilte gehouden. Het geheel was live te volgen zijn via de Facebook van Dorpsraad Groede. [Facebook:https://www.facebook.com/367203920004279/posts/1134523820234909/] [Facebook:https://www.facebook.com/OmroepZeeland/posts/233373527920539/] Hoedekenskerke In Hoedekenskerke werd vanaf de kerk de Taptoe gespeeld en het Wilhelmus. Om 20.00 uur werden twee minuten stilte gehouden en bloemen neergelegd. Omroep Zeeland deed live via Facebook verslag van de herdenking. https://twitter.com/Tsjoerben/status/1257379201864384513?s=20 Hulst In Hulst blies trompettist Patrick van Dorsselaer zijn klanken over de stad. Om 17.00 uur deed hij de Taptoe die tot in de verre omtrek was te horen. [Facebookvideo:https://www.facebook.com/GemHulst/videos/236483330918278/] Geen 2000 mensen in Sint-Annaland De dodenherdenking op de begraafplaats van Sint-Annaland zou er vandaag een zijn met duizenden mensen. Ook was er eigenlijk een speciale delegatie van 26 gasten uit Engeland naar Zeeland gekomen. Door corona ging dat niet door en werd er in een klein gezelschap stil gestaan. Reimerswaal In Reimerswaal zijn door de burgemeester en wethouders kransen neergelegd. In alle dorpen van de gemeente werd in klein gezelschap stil gestaan bij hen die vielen in de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Vlissingen toch in het teken van 5 mei

\ Vanwege het coronavirus kan het Bevrijdingsfestival dit jaar niet gevierd worden met bijvoorbeeld verschillende optredens in het centrum van Vlissingen. Toch wordt er op 5 mei nog wel stilgestaan bij het feit dat Nederland 75 jaar bevrijd is. Er wordt een Vrijheidsvuur ontstoken en er is een alternatief gevonden voor de jaarlijkse Van Randwijklezing. Ieder jaar wordt bij het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival het Vrijheidsvuur ontstoken. Dit jaar staat er geen hoofdpodium, maar op die plek wordt er wel een vuur ontstoken dat 24 uur op het Bellamypark blijft branden. Stef Traas, directeur van het Bevrijdingsmuseum brengt het vuur van Wageningen naar Vlissingen. Commissaris van de koning Han Polman ontsteekt het vuur in de nacht van maandag 4 op dinsdag 5 mei. Lezing wordt voordracht De geannuleerde Van Randwijklezing wordt dit jaar vervangen door een proloog; een voordracht door Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel on Ontwikkelingssamenwerking. Het gaat om een korte versie van de Van Randwijklezing die zij in 2021 geeft. Kaag leidde in 2013 en 2014 de ontwapeningsmissie die leidde tot de vernietiging van chemische wapens in Syrië. Barack Obama bedankte haar voor haar werk in Syrië. Ook werkte ze voor de Verenigde Naties waar zij verschillende functies bekleedde. De lezing is vernoemd naar journalist, schrijver en verzetsheld H.M. van Randwijk. Sinds 1993 vindt de Van Randwijklezing in Vlissingen plaats en sinds 2005 is de lezing een jaarlijks onderdeel van het Bevrijdingsfestival. Eerdere sprekers waren onder andere prinses Mabel, Kader Abdolah, Inez Weski, Ernst Hirsch Ballin en Peter Vandermeersch. Vorig jaar hield Lilian Gonçalves de lezing. De proloog van de Van Randwijklezing wordt rechtstreeks door Omroep Zeeland uitgezonden, vanaf 11.00 uur vanuit de Oranjemolen in Vlissingen.

Deze vijf Zeeuwse foto's gaan mee in de landelijke tentoonstelling

Dit zijn ze dan: de vijf meest aansprekende Zeeuwse oorlogsfoto's. Met deze vijf foto's wordt de provincie Zeeland vertegenwoordigd in de landelijke tentoonstelling 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto's'.Op de oproep om de meest aansprekende foto uit de Tweede wereldoorlog op te zoeken en in te sturen, is de afgelopen maanden flink gereageerd. Fotoalbums zijn van zolder gehaald en schoenendozen met foto's opnieuw bekeken. Ook de Zeeuwse archieven en de Zeeuwse Beeldbank doken in hun fotobestand om de meest aansprekende foto's te selecteren. De landelijke selectie, de foto's uit alle provincies zullen na de coronacrisis op meerdere plaatsen in het land te zien, bovendien ligt het boek 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto's vanaf 4 mei in de winkel. AXEL 30 MEI - 4 JUNI 1940 Tussen 30 mei en 4 juni 1940 worden in de regio Gent ruim 52.000 Belgische en Franse krijgsgevangenen vervoerd naar de haven van Walsoorden in Zeeland. In open bietenwagons rijden de krijgsgevangenen dwars door het centrum van Axel. De Duitsers verboden de Axelse bevolking nadrukkelijk om deze gevangenen te voorzien van eten en drinken.Deze foto toont dat de Axelaars zich weinig van dit verbod aantrekken. Waar mogelijk geven zij voedsel en drinken aan de hongerige krijgsgevangenen. Tussen deze groep mannen bevinden zich ook soldaten uit de Franse koloniën. Zij trekken veel bekijks, omdat de meeste inwoners van Axel nog nooit een donkere man gezien hebben. In de haven van Walsoorden worden de krijgsgevangenen ingescheept en vervolgens naar Duitsland vervoerd. GOES 1940 Magdalena Kloosterman in gesprek met een Duitse soldaat. Deze propagandafoto is door de bezetter gemaakt om te tonen dat de Duitsers graag een goede verstandhouding met de Nederlandse bevolking op willen bouwen.De bezetting bracht zichtbare gevolgen met zich mee voor de Zeeuwen. De havensteden Terneuzen en Vlissingen waren doelwitten voor de geallieerden en…

'Zo'n jong dat hier gedropt wordt en vervolgens doodgeschoten, dat maakt indruk'.

 De Syrische parachutist Ibrahim Azem had nooit kunnen vermoeden dat er 75 jaar na zijn dood nog steeds over hem gezongen zou worden. Azem stierf tijdens de militaire operatie Amherst in april 1945 in Drenthe en werd later in Kapelle begraven op het Franse ereveld. Zijn verhaal inspireerde Frans Westenbrink tot het schrijven van een requiem. Westenbrink kwam achter het verhaal van Azem toen hij op een herinneringsplaquette op een boerderij in Zeyerveld de namen las van soldaten die daar op 10 april 1945 waren omgekomen. De soldaten van het Franse leger, waaronder de Syriër, stonden tegenover een Duitse overmacht, nadat ze verraden waren door Landwachters. Ze wisten twintig Duitsers te doden voordat ze zelf, op één na, omkwamen. Het liedje dat Westenbrink schreef kwam ter plekke in hem op: "Het verhaal is niet geheel waarheidsgetrouw. Ik liet mijn fantasie de vrije loop over hoe Azem en zijn mede-soldaten waren omgekomen. Pas later hoorde ik hoe het precies is gegaan."Fragment De Syriër Ibrahim AzemVeur hum zing ik dit requiemZien naam stiet op een stien vermeldHij sneuvelde in Zeyerveld't Was tien april een lentedagHij wus niet iens waor Drenthe lagHij wus niet iens wat vrijheid wasEn hij was bange Requiem voor Ibrahim Azem door Frans Westenbrink Westenbrink zegt dat Ibrahim Azem hem veel heeft bezig gehouden: "Zo'n jong, dat hier gedropt wordt en vervolgens doodgeschoten. Dat maakt indruk." Hij is van plan om ooit nog eens naar Kapelle te gaan om het graf van Azem te bezoeken. Lied in nieuw jasje In Drenthe wordt uitgebreid stil gestaan bij het feit dat Operation Amherst 75 jaar geleden plaatsvond. Kolonel Harold de Jong schreef een boek over de operatie, met ook het verhaal van Ibrahim Azem er in. Tijdens de boekpresentatie werd het requiem van Frans Westenbrink voor de Syriër uitgevoerd in een…

Lang verwacht, maar toch een klap: Streep door bevrijdingsfestival Vlissingen

Door de nieuwe maatregelen van het kabinet kan het bevrijdingsfestival in Vlissingen niet doorgaan. Stiekem wist hij het al, maar Onno Bakker van de Cultuurwerf wachtte nog op een beslissing van de overheid. En die kwam vanavond. Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden en dus is het doek definitief gevallen voor het bevrijdingsfestival in Vlissingen dit jaar. Op de vraag of het festival dit jaar nog wordt ingehaald, heeft Onno Bakker een helder en kort antwoord: "Nee." Het zou voor het festival in Vlissingen misschien nog wel haalbaar zijn, maar dat is het niet voor veel andere bevrijdingsfestivals in Nederland. Daarom is er besloten het festival dit jaar over te slaan. Sponsors en fondsen Financieel is de annulering van het bevrijdingsfestival 'een klap' volgens Onno Bakker. "Wij zullen niet zomaar omvallen nu, maar we hebben wel al kosten gemaakt en onze vaste lasten lopen ook gewoon door." Van doorslaggevend belang is hoe de sponsors en fondsen, die het festival financieel ondersteunen, zich zullen opstellen. Het zou een speciale editie worden omdat Nederland dit jaar 75 jaar vrijheid viert. Daarom waren er een hoop extra activiteiten die nu afgelast of deels worden doorgeschoven. Onderdelen die dit jaar op een later moment alsnog doorgaan zijn de vrijheid-expres en de vrijheidsboulevard. Waarschijnlijk zullen die wel in september plaatsvinden. De vrijheid-expres is een landelijk initiatief waarbij bussen alle provincies aan doen om verhalen over oorlog en vrijheid te verzamelen. De vrijheidsboulevard is een Zeeuws initiatief en bestaat uit zo'n dertig containers waarbij in iedere container een ander Zeeuws oorlogsverhaal wordt verteld. Deze boulevard is dezelfde als de containers die tijdens de herdenking van de Slag om de Schelde in Terneuzen stonden.

Vrijheidsboulevard komt later naar Vlissingen

UPDATE: Vanwege de Coronacrisis gaat de Vrijheidsboulevard niet van start op 25 april. Er wordt gekeken naar een alternatieve maand om deze boulevard later in het jaar door te laten gaan. De Vrijheidsboulevard, de expositie in containers over de bevrijding in Zeeland, komt naar Vlissingen. 31 augustus vorig jaar bezochten 6.000 mensen de tentoonstelling toen in Terneuzen. Die vormde het hart van de start van de 'Viering 75 jaar Vrijheid'. Daar was ook Koning Willem-Alexander bij. Oorspronkelijk zou de Vrijheidsboulevard van zaterdag 25 april tot en met dinsdag 5 mei in de Machinefabriek in Vlissingen open zijn en na 5 mei is er een programma speciaal voor scholen. Provinciebestuurder Anita Pijpelink: "Het was een grote wens om al die mooie verhalen en exposities nog een keer te te tonen buiten de dag in Terneuzen. Het is echt geweldig dat dat nu gaat lukken." De bezoeker krijgt bij binnenkomst in de Machinefabriek een korte film te zien over 1944, het jaar waarin de Slag om de Schelde plaatsvond. Daarna presenteren verschillende regio's hun eigen verhalen. Met foto's, video's en voorwerpen. Ooggetuigen De Vrijheidsboulevard bestaat verder uit verhalen van ooggetuigen, films, muziekoptredens, theatervoorstellingen, lezingen en symposia. Iedere dag is er een talkshow met gasten uit Zeeland en daarbuiten. Voor jongeren Er is een speciaal scholenprogramma voor leerlingen uit basis- en voortgezet onderwijs en mbo samengesteld, wanneer dat van start gaat is nu ook nog niet bekend. Verschillende fondsen, bedrijven, gemeenten en het Nationaal Comité 4 en 5 mei betalen mee aan de kosten van de expositie.

Agenda

  • Information
    Stadswandelingen Vlissingen
    Bevrijdingsroute Vlissingen
    04 juni 2019
    31 mei 2020
    04 juni 2019
    Het is 1 november 1944. Om kwart voor zes in de morgen landen geallieerde commandotroepen in Vlissingen: de laatste fase van de Slag om de Schelde, ingezet om de Antwerpse haven te kunnen gebruiken...
Cookie instellingen