De herdenkingsplechtigheid voor de gesneuvelde Franse militairen was dit jaar sober. Op de Franse militaire begraafplaats in Kapelle legden alleen waarnemend burgemeester Fons Naterop en de Franse ambassadeur Luis Vassy legden een krans. Beiden benadrukten dat het bondgenootschap tussen Frankrijk en Nederland in 1940 nu ook nog waardevol is in de strijd tegen corona.
Normaal gesproken is het een drukte van jewelste op de Kapelse begraafplaats wanneer de jaarlijkse herdenking wordt gehouden. Op het Franse militaire ereveld liggen 229 Franse en allochtone soldaten die gesneuveld zijn in de Tweede Wereldoorlog.
Verbondenheid
Vandaag werden in alle stilte een krans en een bloemstuk aan de voet van het monument gelegd door ambassadeur Vassy en door burgemeester Naterop. Beide heren spraken hun dankbaarheid uit tegenover de gestorven soldaten en legden de nadruk op de verbondenheid va Frankrijk en Nederland in de vroege meidagen van 1940.
Nadat Nederland op 14 mei 1940 had gecapituleerd, werd in Zeeland nog doorgevochten. Franse militairen probeerden de Duitse opmars tegen te houden om hun landgenoten de gelegenheid te geven zich terug te trekken naar België en van daar naar Duinkerken.
De Franse ambassadeur zegt dat hij met twee redenen naar Kapelle is gekomen. Om te zorgen dat de gesneuvelde Fransen niet vergeten worden en om de broederschap met de Nederlanders te vieren en te benadrukken. Hij wijst daarbij naar de huidige wereldwijde crisis:"Net als in het begin van de oorlog hebben Frankrijk en Nederland elkaar nu nodig om het coronavirus te bestrijden en te overwinnen."
Fons Naterop ziet wel wat in die vergelijking met de situatie toen:"Het is natuurlijk niet hetzelfde, maar er zijn overeenkomsten. Er is een gemeenschappelijke vijand, mensen sterven en zijn onzeker over de toekomst. Door niet alleen nationaal te denken, maar de handen ineen te slaan kunnen we de situatie te boven komen. Laten we ons richten op het goed van de samenwerking."