Na 75 jaar lieten vandaag 26 klokken in West Zeeuws-Vlaanderen eindelijk bevrijdingsklanken horen. Toen de streek in 1944 werd bevrijd waren er geen klokken meer om de vrede in te luiden, maar daar kwam vandaag verandering in.

Onder andere in Cadzand, Aardenburg, Groede en Sluis klonken precies om 12.00 uur de klokken. In Oostburg klonken er drie klokken, twee in kerktorens, één in het stadhuis. Een groepje van zo'n vijftig mensen had zich verzameld voor een diens in de Bavo-kerk.

Na een korte dienst ging iedereen naar buiten en kon horen hoe de klokken tien minuten lang een uitgestelde ode aan de bevrijding van West Zeeuws-Vlaanderen brachten.

Onder de toehoorders waren mensen die de oorlog hadden meegemaakt. Voor hen brachten de klanken gemengde gevoelens met zich mee. "Het geluid van kerkklokken kan vreugde betekenen, maar ook verdriet", zo vertelde Jannie de Hullu na afloop. Haar vader kwam om bij een bombardement op Oostburg. Het geluid van de klokken brengt haar terug naar die tijd.

Ook jongeren aanwezig

Maar ook jongeren kwamen luisteren. Amber van 24 werkt met ouderen en heeft vaak de verhalen gehoord over de desolate toestand van Oostburg eind 1944. Daarom wilde vandaag komen luisteren en kijken wat het klokgelui deed met de andere aanwezigen. Ze vond het erg indrukwekkend.

Omroep Zeeland heeft verschillende video's toegestuurd gekregen van de luidende klokken. Die zijn terug te vinden in stories op Instagram.