'We kunnen vrij rondlopen dankzij de bevrijders'

"Bevrijding vieren in Vrouwenpolder is leuk, anders hadden we hier niet gestaan", zegt Piet Cordijn van de dorpsraad terwijl hij met een krans in zijn handen voor de klas staat. Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat het dorp werd bevrijd en daarom mochten de leerlingen van CBS De Goede Polder kransen leggen bij het oorlogsmonument vlakbij de Pelgrimskerk.

Cordijn laat duidelijk blijken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en die boodschap komt goed over. "Ik vind het erg belangrijk om te herdenken omdat er veel slachtoffers zijn gevallen die hun leven voor ons hebben gegeven", zegt de 10-jarige Eva Elshout. "We moeten beseffen dat we nu na acht uur 's avonds vrij kunnen rondlopen dankzij de bevrijders want dat kon vroeger niet", voegt haar klasgenootje Jaiden Smit eraan toe.

 

Vanuit school liepen de kinderen naar het monument waar de herdenkingsceremonie plaatsvond. Ook daar hield Cordijn een toespraak. "Om 11 uur kwamen de soldaten met blije gezichten uit het huis. En heel kort hoorde ik ze zeggen: Het is voorbij, Vrouwenpolder is vrij." Na twee minuten stilte klonk het beroemde trompetsignaal 'The Last Post.'